Aflevering Daf NextGen XF FTN kraantrekker

4 maart 2023 om 10 uur was het dan eindelijk zover: Onze nieuwe 3-assige kraantrekker werd afgeleverd.

Deze zou eigenlijk al eerder afgeleverd worden, maar vanwege problemen omtrent kentekenafgifte moesten we nog een extra week geduld hebben. We wachten daarnaast nog op aflevering van zowel ballastbak, als het accupakket om de kraan elektrisch aan te kunnen drijven.

Deze vrachtauto is er eentje uit de nieuwe DAF NextGen serie. Het betreft een DAF XF FTN 6X2 WSG, uitgevoerd met een krachtige 13 liter motor.

Om het voertuig technisch goed uit te kunnen nutten, is gekozen voor een 10T vooras, gevolgd door een 11.5T aangedreven as en als laatste een widespread, gestuurde en liftbare 10T achteras.

Het voertuig werd af fabriek geleverd door DAF, waarna hij bij Veldhuizen omgebouwd werd tot een voertuig met een GVW van 31.5T. Veldhuizen leverde en monteerde luchtvering op de vooras en plaatste tevens de achteras naar achteren om een widespread opstelling te behalen.

CCH bouwde het ponton, de kisten en de autolaadkraan op. Gekozen werd voor een HMF4020 voorzien van een totale gieklengte van 21.10 meter. Op die afstand heeft de kraan nog een hijsvermogen van 1130 KG. Ook werd gekozen voor een lier om de inzetmogelijkheden van de kraan verder te vergroten.

Daarnaast is de kraan voorbereid om elektrisch te kunnen draaien. Wij hebben gekozen voor het beste van twee werelden: De kraan beschikt over een normale PTO om net als andere autolaadkranen aangedreven te worden door de dieselmotor. Indien gewenst, kan gekozen worden het accupakket aan te sluiten om volledig elektrisch te kunnen hijsen.

Wij hebben -na aflevering van het accupakket- 3 autolaadkranen, welke in beginsel 1 accupakket delen: De 4020, 5020 en 9520. Als de vraag groeit, kunnen we uiteraard extra pakketten aanschaffen om meerdere klanten gelijktijdig te bedienen.

Enorm voordeel van deze nieuwe DAF, is dat hij niet gebonden is aan de oude richtlijnen omtrent voertuiglengte. Dankzij de nieuw ontworpen cabine, mogen wij met deze trekker reguliere opleggers aankoppelen en de oude maximum toelaatbare lengte van 16.50 mtr overschrijden mits voldaan wordt aan draaicirkel-eisen.

Het voertuig betreft een uitbreiding in het bestaande wagenpark, waardoor we vanaf maandag met maar liefst 13 voertuigen v.v. autolaadkraan onderweg zijn.

We wensen Bram nog veel rijplezier & kraanuren en bedanken Bakker, Veldhuizen en CCH voor de opbouw en aflevering van deze geweldige machine.

« Terug naar alle nieuwsberichten